Sık Sorulanlar

Ortodontik tedavi ne kadar sürer?

Her hastanın tedavisi kendine özeldir ve buna bağlı olarak süre değişmektedir, ortalama tedavi süresi yaklaşık 2-2,5 yıldır. Yetişkin hastalarda süre biraz daha uzun olabilir.

Ortodontik tedavi( diş teli tedavisi)  için yaş sınırı var mıdır?

 

Ortodontik tedavi ( diş teli tedavisi) her yaşta yapılabilir. Ortodontik bozuklukların büyüme çağında tespit edilip tedavisine başlanmasının pek çok avantajı vardır. Büyüme çağında yapılan tedavilerde çenelerin büyümesini yönlendirmek mümkündür, büyüme potansiyelinden faydalanarak tedavi daha hızlı bitirilebilir. Çocukluk çağında tedavi görmenin pek çok avantajı vardır. Çocukluk çağında tedavi fırsatı bulamamış bireyler için yaş sınırı olmaksızın her yaşta ortodontik tedavi mümkündür.

Ortodontik tedavide randevulara ne sıklıkta geleceğim?

Tedavi aşamalarına göre randevu sıklıkları değişmekle beraber, 4-6 haftada bir ortodontistinizi görmeniz gerekmektedir.

Diş tellerim renkli olabilir mi?

Aklınıza gelen her renk mümkün!!

Ortodontik tedavi ağrılı mıdır?

Hastalarımız genellikle braketlerin ilk takıldığı 3 gün ısırma esnasında hafif ağrı hissettiklerini bildirmektedir. Bu hassasiyetin yaklaşık bir hafta kadar sürmesi ve yavaş yavaş azalması normal kabul edilir. Ağrı için parasetamol türevi basit ağrı kesiciler yeterli olur. Braketlerin, ligatür teli ve ark telinin yanağınızı tahriş etmesi halinde size verilen balmumunu kullanabilirsiniz.

Braketler (diş telleri) okulumu ve normal yaşantımı etkiler mi?

 

Braketler ( diş telleri) takıldıktan sonra, ilk birkaç gün ısırma esnasında bir miktar ağrı olması normaldir. Bu ağrı basit ağrı kesicilerle giderilebilecek düzeydedir ve bir haftada sona erer. İlk bir hafta ağzınızdaki tedavi aygıtlarını fazlaca hissedersiniz fakat buna da bir haftada alışırsınız. Sert yiyeceklerin yenmemesi ve dişlerin iyi fırçalanması gerekmektedir. Okula ve iş hayatınıza devamda hiçbir sıkıntı yaşamayacaksınız. Yüze temas içeren sporlar dışında sporla ilgilenmenizde sakınca olmaz.

Braketlerimle ( diş tellerimle) dişlerimi fırçalayabilecek miyim?

Braketlerin ve dişlerin fırçalanması çok önemlidir. Her ikisinin de detaylı ve özenli şekilde fırçalanması gereklidir. Diş fırçalama için sitemizdeki ilgili bölümü ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz.

Braketler ( diş teli) diş çürüğüne neden olur mu?

Braketler diş çürüğüne neden olmaz. Braketleri olmayan bireyler dişlerini fırçalamadığında nasıl diş çürükleri oluşuyorsa, ortodontik tedavi esnasında dişlerin ve braketlerin iyi fırçalanmaması sonucunda diş çürükleri, aynı mekanizma sonucu oluşur. Özenli diş fırçalama ve sağlıklı dişler başarılı bir ortodontik tedavinin olmazsa olmazıdır.

 

Görünmeyen diş teli nedir?

 

Dişlerin iç yüzeyine yapıştırılan braketler ( lingual braketler) ve şeffaf plaklarla yapılan ortodontik tedavi halk arasında görünmeyen diş teli olarak anılmaktadır.

Randevularımı okuldan çıktığım saatlerde veya haftasonu alabilir miyim?

Tabii ki 🙂

Bir problemim olduğunda sizi hergün  kliniğinizde bulabilecek miyim? Başka şehirde de çalışıyor musunuz?

Haftanın beş günü tam zamanlı olarak  sadece kliniğimde çalışıyorum,  her durumda ulaşabilirsiniz. Başka bir şehirde çalışmıyorum.

Braketlerle spor yapabilir miyim?

Yüze darbe almadığınız sporları yapabilirsiniz. Yüze temas veya darbe aldığınız sporlar için mouth-guard kullanmanız uygun olabilir. Mouth-guardı kliniğimizden temin edebilirsiniz.

Ortodontik tedavi bittikten sonraki aşama nedir?

Aktif ortodontik tedavi süreci bittikten sonra, ortodontik tedavinin tamamlayıcısı olan pekiştirme tedavisi aşamasına geçilir. Bu aşama için size sabit ve hareketli retansiyon apareyleri uygulanır. Pekiştirme tedavisi en az 12 ay sürer. Bazı özel durumlarda ömür boyu retansiyon gerekebilmektedir. Bu istisna durum, size tedaviye başlamadan önce ortodontistiniz tarafından belirtilir.

Ortodontik tedaviye karar verdiğimde ne yapmam gerekiyor?

İlk olarak kliniğimizden ( 0 284 235 07 27 ) randevu alınız. İlk muayenenizde size tedavi planı ve tedavi aşamaları detaylı olarak anlatılacaktır.