Neden Ortodonti

Ortodonti Nedir?

Ortodonti kelimesi iki yunanca sözcükten oluşmuştur. Orthos’ düzgün, ‘dontos’ dişler anlamına gelmektedir. Ortodonti,  diş çapraşıklıkları ve yüzün iskeletsel bozukluklarının teşhis ve tedavisiyle ilgilenen bilim dalıdır. Ortodontik tedavi uygulamaları sırasında kapanış bozuklukları ve dişlerin sıralanmaları;  – halk arasında diş teli olarak adlandırılan-  braketler, teller ve apareylerle düzeltilir. Diş, dudak ve çeneler doğru konumlarına getirilir ve düzgün dişlerle birlikte ahenkli bir yüz görünümü elde etmek amaçlanır. İskeletsel düzensizlik ve anomaliler, dudak damak yarıkları, eklem problemleri, dişlerdeki düzensizlikler ortodontinin ilgi alanındadır.

Ortodontist/Ortodonti Uzmanı kimdir?

Ortodontist, diş çapraşıklıkları ve yüzün iskeletsel yapısı konusunda uzmanlaşmış diş hekimidir. Ortodontistler öncelikle 5 yıllık Diş Hekimliği eğitimi alır, ardından Diş Hekimliği Fakültelerinde Ortodonti kürsüsünde 4 yıllık uzmanlık eğitimi görürler.  Bir kaç haftalık kurslarla ortodontik tedavi yapmak mümkün değildir.

Neden bir ortodontiste görünmelisiniz?

Çoğu birey, dişlerinin görünümünden, sıralanmasından, çapraşıklığından şikayetçi olduğu için bir ortodontiste başvurur. Güzel ve çekici bir gülümseme, erişkinlerin ve yetişme çağındaki çocukların kendine güven kazanmasını  , sosyal ve iş-okul hayatında başarısını doğrudan etkilemektedir. Ortodontik tedavi, estetik olarak kazanımların yanı sıra ağız ve diş sağlığı yönünden de pek çok durumu düzenler. Çapraşıklık nedeniyle fırçalanamayan dişler çürümeye ve dişeti hastalıklarına yatkındır. Fonksiyonel kapanış problemleri zamanla eklemde hasara yol açabilir.Tüm bunların zamanında ortodontiyle tedavi edilmesi, bireyi diş çürüğü, periodontal hastalık, eklem ağrısı veya eklemde ses gibi bozukluklardan koruyacaktır.  Erişkin hastalarda diş kaybını telafi etmek için yapılacak implant ve köprüler öncesinde ortodontik tedavi ile mevcut dişlerin doğru konumlarına getirilmesi gerekebilir.

Hedefimiz, sağlıklı bir ağız ve güzel bir gülümseme kazandırmaktır.

Ortodontik bozuklukların nedeni nedir?

Ortodontik bozukluklar sıklıkla kalıtımsal olmakla beraber, bir kısmı sonradan edinilmiş bozukluklardır. Çapraşık/eğri dişler, aralık dişler, doğuştan eksik olan dişler, fazla (supernumere) dişler, alt ve üst çenenin yetersiz gelişimi gibi bozukluklar kalıtımsaldır. Travma (çarpma), parmak emme, geniz eti ve bademcik nedeniyle havayolu tıkanıklığı, erken süt dişi ve daimi diş kaybı sonradan edinilen ortodontik bozukluklara neden olur. Bu problemlerin çoğu sadece dişlerin sıralanmasını değil, ahenkli bir yüz gelişimini ve/veya  yüz görünümünü de etkiler.

Ortodontik tedaviye ihtiyacım olduğunu nasıl anlarım?

Çocuklarınız için, dişlerin sürdüğü dönemde ön dişler düzgün olmasına rağmen ortodontik kapanış problemleri olabilir ve farketmeyebilirsiniz. Tam aksi şekilde size çok karmaşık görünen durumların erken teşhisi halinde çok basit müdahalelerle düzeltilmesi mümkündür.

Erişkin yaşlardaki hastalarımız çoğunlukla dişlerinin görüntüsünden memnun olmadığı için bir ortodontiste başvurur. Güzel ve çekici bir gülümsemenin kişiye özgüven sağladığı, sosyal ve iş hayatında bireyin başarısını etkilediği görülmüştür. Estetik sorunlarla beraber;  çapraşıklık, dişlerin iyi temizlenememesine sebep olur ,  diş çürüklerine ve diş eti hastalıklarına yatkınlık artar. Dişlerin yanlış kapanışı eklemde ses ve ağrı gibi sorunlara neden olur.  Erişkin hastaların bir kısmında kaybolan dişlerin telafisi için yapılacak  protez ve implant uygulamalarından önce ortodontik tedavi gerekebilmektedir

Diş hekiminizin yönlendirmeleri çok önemli olmakla beraber; diş çapraşıklıklarıyla ilgili, ortodontik tedaviye ( diş teli, tel tedavisi) ihtiyacınız olup olmadığı gibi sorularınız için bir ortodonti uzmanını görmeniz  erken teşhis için önerilir.

Ortodontik diş bozuklukların erken dönem işaretleri nelerdir?

Çapraşık dişler, alt dişlerden çok önde olan üst dişler,  alt dişleri %50 den fazla  örten üst dişler (uzamış alt ve üst ön dişler) , alt ve üst dişlerin kapanmaması ( açık kapanış), aralıklı dişler, alt çenenin çok önde veya geride olması gibi durumlar hasta ve velisi tarafından da farkedilebilecek bozukluklardır. Bu gibi durumlarda bir ortodontiste başvurulup bilgi alınması önerilir.

Ortodonti muayenesi kaç yaşında yapılmalı?

AAO ( American Association of Orthodontics, Amerikan Ortodonti Derneği) 7 yaşında ilk ortodontik muayenenin yapılmasını önermektedir. Bu yaşlarda yapılacak muayene sonucunda, erken tedavi gerektiren bozuklukların teşhisi,  basit ve kısa süreli tedavisi  yapılabilir, ileri yaşlarda uygulanacak karmaşık ve uzun süreli tedavilerden kaçınmak mümkün olur.

Erişkin hastalar tedavi olabilir mi?

Ortodontik tedaviler ( diş teli, tel tedavisi)  her yaşta mümkündür. Günümüzde yapılan araştırmalara göre ortodontik tedavi gören hastaların %25 i erişkinlerden oluşmakta ve oran gittikçe artmaktadır.

Ortodontik tedavi ağrılı mıdır?

Ortodontik tedavide kullanılan tel alaşımlarının gelişmesiyle beraber, dişlerde görülen hassasiyet azalmıştır. Kliniğimizde heat-activated tel alaşımları kullanılmaktadır ve hasta konforunun arttığı gözlenmiştir. Tedavi başlangıcında görülen, diş hareketine bağlı ısırma esnasında oluşan sızlamalar basit ağrı kesicilerle giderilebilmektedir.

Ortodontik tedavi pahalı mıdır?

Çapraşıklık nedeniyle fırçalanamayan dişler çürür veya  dişeti hastalıkları ve dişeti çekilmesi nedeniyle kaybedilebilir. Doğru zamanda yapılmış ortodontik tedavi, ileri yaşlarda ortaya çıkacak diş kayıplarına mani olur ve kaybedilen dişleri telafi etmekten çok daha ucuzdur